İTEF

İTEF İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, edebiyatın geniş kitlelere hitap eden bir sanat dalı olarak konumlandırılmasını amaçlamaktadır.

Kader Abdolah

Kader Abdolah

Kader Abdolah (1954 İran) Tahranda fizik okuduktan sonra öğrenci ayaklanmalarında aktif rol oynamış, önce Türkiye sonra Hollanda’ya kaçmadan önce 1985’te Khomeini rejimi altındaki yaşam üzerine 2 kitap yayınlamıştır.  Hollandacayı iyice öğrendikten sonra yazılarını bu dilde yazmaya başlamıştır. Kısa öykülerinden oluşan kitabı “Eagles” 1993’te en çok satanlar ödülüne layık görülmüştür.“Cuneiform” (2000) iletişim ve çeviri üzerine yazmış olduğu bir kitaptır. Yazarın yayımladığı kitaplar 21 dile çevrilmiştir. 2006’da yayınlanan “Camideki Ev” kitabı Abdollah’ı en çok satanlar listesine taşırken, Hollanda’da da Hollandaca yazılmış en iyi ikinci kitap olarak seçilmiştir. İngilizce çevirisi 2010’un Ocak ayında piyasaya sürülmüştür. 2008’te Kuran’a alternatif bir bakış getirdiği, İslamiyet’teki “insan” kavramını daha ılımlı incelediği ve aynı zamanda peygamber Muhammed’i de konu aldığı The Messenger yayınlanmıştır.

Abdolah, din ve politika konularında tartışan halktan, açık sözlü ve her iki dünyada da fazlasıyla tanınmış bir yazardır.